Bar Bodega Bartolí. Vallespir, 41

No hi ha dubte que Sants és un barri amb molta història. Les bodegues que ens segueixen descobrint en aquest barri també en tenen molta. El Bar Bodega Bartolí va ser obert com bodega l’any 1939. Data curiosa (i fatídica). Si avui en dia amb això de la crisi t’ho has de pensar dues vegades abans d’engegar un negoci, quantes vegades s’ho va pensar en Josep Bartolí abans de decidir-se a posar una bodega al bell mig de la recent nascuda post-guerra?. Al 39 Barcelona no era una festa (malgrat que molts fatxes sí que estaven de festa), potser va pensar que el personal tenia necessitat d’oblidar i ja se sap, el vi ajuda. La qüestió és que va començar amb algunes botes de vi i licor, ocupant només un petit espai del local, la resta era magatzem i vivenda. El seu fill Vicenç va seguir amb el negoci de venda de vins i licors.

Un bon dia de l’any 62 un veí i client habitual estant fotut de l’estómac li va demanar a la Marina, muller d’en Vicenç, si li podia fer un arròs blanc. Aquest fet ens porta a la següent pregunta: quants restaurants saben exactament quin és el primer plat que van servir? A Can Bartolí si que ho saben, aquest arròs blanc va ser el primer i tot seguit la llista de plats es va començar a ampliar fins arribar a la varietat extensa de plats tradicionals i de cuina de mercat que ens ofereixen a l’actualitat.És un local llarg amb barra primer, després algunes botes de vi, espai per menjador amb taules i una cuina a la vista, cosa que fa que tot et senti més bé, perquè veus com es fa tot el que pots menjar, que no té truco.

Actualment l’Albert i el Vicenç són la tercera generació de Bartolí que s’ocupen que tot funcioni com cal, es nota que en la seqüència de l’ADN porten proteïnes i aminoàcids empeltats de vi de bota i anxoves amb molècules de rovello. Perquè aquest en un aspecte molt important dels Bartolí Brothers: estan tocats de bolet. Quan és temporada els dies de festa es dediquen a la caça del bolet i sembla que normalment amb èxit. I el millor és que aquests bolets els podreu consumir i gaudir al restaurant: material fresc del bosc a la taula, un luxe. Com també és un luxe menjar les hortalisses i verdures que ells mateixos produeixen en un hort que tenen fora de Barcelona. Menjar un tomàquet madurat a la planta és una experiència difícil de trobar al mercat. Durant molts anys al pis de sobre de Can Bartolí hi van criar pollastres i conills, autosuficiència total, carn, ous, verdures tot fet a casa. Ens comenten que fins i tot cuiners famosos i mediàtics han anat d’incògnit a menjar conill, plat que encara és una de les seves especialitats, tot i que el conill ja no sigui de la família. Els conceptes de consum de proximitat, sostenibilitat i Km 0 que es promouen a l’actualitat eren ja des de sempre pràctica habitual en aquest establiment. Els plats del dia estan exposats a les neveres davant de la cuina i la pinta que tenen les sardines en escabetx, les mandonguilles, les croquetes i les safates amb carns o peixos amb salses et fan salivar al primer cop d’ull. Segueixen despatxant vi a doll. Avís important: els vampirs i les vampireses haurien de tenir cura de no anar-hi ja que grans ristres d’alls pengen per tot arreu. La clientela és del barri, parroquians habituals i també gent diversa de totes les edats que hi van per gaudir de totes aquestes especialitats que si les proves et poden crear addicció.

Horari: de 7 del mati a 9 del vespre. Diumenges i festius tancat.

Tl. 93 339 10 21

[google-map-sc]

 

Deixa un comentari: