Bodega Jané. Fonollar 24,28.

Aquesta bodega té una molt llarga i accidentada història. Existeix una publicació de l’any 1849 que porta el curiós títol de «Manual histórico-topográfico estadístico y administrátivo o sea Guia General de Barcelona» ( bona col·lecció d’esdrúixoles per acabar dient que és una guia) on ja consta l’existència d’una taverna al nº 8 de l’antic carrer Claveguera, que després va passar a anomenar-se carrer Mestres Casals i Martorell. El propietari era el senyor Narciso Duran, va canviar d’amos fins que a l’any 1960 va passar a mans de Josep Maria Jané, que li va donar el nom actual. Aquesta és la part bona de la història, la xunga ve de la mà de l’Ajuntament. La reforma urbanística de l’entorn del súper modern mercat de Santa Caterina va posar en marxa l’eficaç i perillosa màquina de destrucció d’història i patrimoni del consistori barceloní. Això va suposar l’enderrocament de 7 edificis del carrer, inclòs el que albergava la bodega. La família Jané va lluitar inútilment per evitar la desaparició del seu emblemàtic local amb tants anys d’història. Al final, al febrer de 2010 van tenir que tancar definitivament la bodega. L’Ajuntament, després de fotre’ls fora, els hi va posar tota mena d’entrebancs per poder instal·lar-se el més a la vora possible de l’antiga ubicació per tal de mantenir la proximitat amb la clientela de tota la vida. Al març de 2011 la bodega va reobrir a la seva ubicació actual de la mà d’en Pere Jordi, fill d’en Josep Maria Jané.

jane2

 

Recordem que a la vora hi trobem el conegut com a «Forat de la vergonya», espai que va quedar lliure després de més enderrocaments. L’Ajuntament ho volia convertir en pàrking, els veïns ho van ocupar, van començar plantant un arbre i van acabar construint ells mateixos un jardí, hort urbà i elements de mobiliari, fruit d’un procés d’autogestió exemplar. L’autoritat municipal va tenir que renunciar al tema del pàrking i va accedir destinar-ho a espai públic. Malauradament el disseny d’aquell espai veïnal que funcionava tan bé no coincidia amb la idea de modernitat del consistori, el qual va enviar la Guàrdia Urbana a fotre hòsties, mentre que les excavadores s’enduien tot allò que havien construït els veïns (es veu que era poc «cool») per construir-ne un altre espai més polit per poder-lo ensenyar als turistes. Total, com sempre, l’Ajuntament que ens representa a tots a tornat a fotre a bastants per beneficiar els interessos d’uns pocs. Res de nou.

jane3

En Pere Jordi Jané va portar al nou local bastants elements del mobiliari de l’antiga bodega, les botes, prestatgeries i sobre tot va tornar a gaudir de la vella nevera d’obra amb les portes de fusta. Tot aquest material clàssic contrasta amb l’arquitectura moderna, marcada per les parets que donen al carrer que són de vidre, funcionen com aparador, permeten l’entrada diürna de molta llum, fent ben visible des del carrer el que hi ha a dins al vespre. A remarcar que la il·luminació interior és potent i càlida al mateix temps.

A les parets destaquen una oferta d’ampolles de vi, cava i licors que és quasi exagerada, si mireu a la seva web la llista és interminable. També tenen tiradors de cervesa artesanal. El vermut de la casa és una barreja de diferents vermuts que fa en Pere Jordi. Ofereix un assortit tradicional de tapes: anxoves, olives, cloïsses, formatges, etc.

Horari: 9:30-15 h/17:30-23 h. Diumenge tarda tancat

Tel. 933 199 467

Deixa un comentari: