Bodega Neus. Benet i Mercader, 24

Actualizem informació

A l’estiu de 2015 aquesta bodega va ser traspassada i el responsable actual de la seva gestió és en Ruslan, natural de Ucraïna. Parla molt be català tot i no portar massa temps entre nosaltres. Ha conservat la decoració del local com estava i ha mantingut l’oferta de cuina casolana tradicional. Ha afegit a la carta una bona oferta de peix i marisc ben fresc subministrat per peixaters del mercat de l’Abaceria. En Ruslan ens ha comentat que el proper any 2017 la bodega complirà 100 anys de vida i que està disposat a celebrar-ho amb tota la clientela. Estarem al lloro del que preparin i us ho farem saber.

Informació anterior

Primerament situarem aquesta bodega en el seu context geogràfic. Esta situada al carrer Benet Mercader. És important remarcar que aquest senyor, en Benet, va ser un pintor català del segle XIX que va obtenir una menció honorifica de segona classe a l’Exposició nacional de Bellas Artes de 1858 amb el quadre titulat “Colón en las puertas del Monasterio de Santa María de la Rábida, pidiendo pan y agua para su hijo (y vermut y anchoas para él mismo)”. El que hi ha dins del parèntesi és afegit nostre, però el pintor ho podria haver afegit, pensem que escollir un tema com aquest, el d’anar a pidolar a un monestir perquè bereni el nen denota certa tendència a anar passat de vermuts.

neus4

La bodega està situada a l’àrea d’influència del Mercat de la Llibertat, situat a la plaça del mateix nom. Aquesta plaça va ser creada a l’any 1831, en urbanitzar-se els terrenys d’un mas situat a la Rambla del Prat. Primer es va anomenar Plaça del Rei i aviat es va convertir en un espai on els pagesos de les rodalies anaven a vendre els seus productes. Als votants de 1850 els veïns varen demanar un mercat cobert i es va començar la seva construcció. Posteriorment es va canviar el nom pel de la Llibertat en honor de la Revolta de les Quintes de 1870. La causa d’aquesta revolta va ser l’injust sistema de reclutament militar decretat per el General Prim. A Gràcia uns 200 revoltats van suportar el bombardeig i assetjament de la Vila per part de 5000 soldats de l’exercit espanyol, que van acabar amb la revolta i amb la vida de moltes persones.

neus5

La bodega existeix com a tal des de fa més de 90 anys i actualment és a mans d’en Carles Casas, bon professional, dels que saben tractar bé a la clientela. Abans es deia bodega Fonollosa i la portava un tiet de la seva dona i molt abans l’avi. És un local no molt gran, llarg i estret. Com a d’altres bodegues originalment l’espai obert al públic era més petit, ocupat per les botes de vi, la venda del qual era l’única activitat que feien. Posteriorment es va ampliar, posant una petita barra i començant també a tenir un servei de cuina per servir menjars al migdia. Els plats que hi trobareu són ben tradicionals: Cap i pota amb samfaina, Peus de porc amb bolets, Bacallà amb samfaina, Botifarra amb mongetes, “Callos”, Mandonguilles a la jardinera. Preparen bons entrepans i tapes variades. Despatxen vi a doll. El vermut de la casa és el Perucchi.

És d’aquells llocs petits on la proximitat facilita la comunicació entre els parroquians que són gent del barri. Un espai on la gent hi va regularment, on pot llegir la premsa, fer un gotet de vi i conversar amb el veí, es podria considerar com equipament cultural, no? S’hauria de considerar que l’obra social de les bodegues és més beneficiosa que la d’alguna entitat amb molts calers.

Horari: De dilluns a dijous 8 a 17 h. i de 19 h, a 24 h.

Divendres i dissabte de 9 a 17 h i de 19h a 2h.

Diumenge tancat.

Tl. 93 218 52 44

Un comentari

  • Joan Martin

    Hola, he estat a aquesta bodega/restaurant el 13 de desembre del ’15, hi ha poques taules, l’espai es reduït, hi ha un bon assortit de plats, la cuina es casolana, la relació qualitat/preu es raonable, la persona que ara porta el negoci, no s’escau amb el que es diu mes amunt, es tracta d’un ukrainès que curiosament parla un molt acceptable català i es molt amable. Joan Martin

Deixa un comentari: