Bodega Massana. Carrer d’Horta, 1.

La Bodega Massana es pot considerar una Top Ten de les de Barcelona. La va fundar una família provinent de Ripollet l’any 1930, i amb aquest nom era coneguda fins l’any 1950 en que en Josep Massana se’n va fer càrrec. Venia de Sant Pau de l’Ordal, era el cabaler de la família i segons els costums de l’època en que el patrimoni familiar el pillava l’hereu, va tenir que marxar a buscar-se la vida. Li va donar el nom a la bodega. També el va acompanyar i treballar amb ell la seva germana Maria, que amb el temps es va casar amb l’Isidre Massana, que tot i venir del mateix poble i tenir el mateix cognom no eren parents. Els va succeir el seu fill Jordi i al faltar aquest la seva vídua, la Cris, va seguir amb el negoci. I des de fa 15 anys té l’ajut del seu cunyat en Carles que de matinada obre l’establiment i hi es fins que tanca, ja sigui a la cuina o rera la barra.

 
És una bodega amb molta història i el fet de estar al bell mig d’Horta, un barri diferent amb tanta personalitat pròpia, en un carrer sense cotxes, fa que quan ets dins no tinguis la sensació d’estar a Barcelona, sinó més aviat dins d’un bar antic de poble.Té una forma curiosa, només entrar veus una barra molt maca de fusta, bastant llarga que tomba cap a l’esquerra i desemboca en una sala amb taules de marbre, il·luminada per la llum que li entra d’un pati interior a on els dissabtes hi fan carn a la brasa. A les parets hi ha fotos antigues d’Horta que ens remeten a un passat rural no massa llunyà. També hi ha un detall curiós, tradició d’aquest passat que pocs llocs conserven avui en dia: la “barreja”, la mescla de cazalla i moscatell que en altres temps els treballadors i pagesos bevien en dejú abans de començar la feina. És obvi que no és una tradició saludable ni recomanable, però està clar que si entres a la feina amb aquest puntillo alcohòlic, ho fas més content. En Carles, de bon matí col·loca a la barra una fusta amb uns gots i l’ampolla de cazalla i la de moscatell, els parroquians fan self service i a l’hora de pagar ells mateixos diuen quantes han begut. Té una bona col·lecció de botes i una molt curiosa convertida en rellotge on els punts de les hores venen marcats per aixetes.

És un lloc on hi va personal amb ganes de començar el dia amb esmorzars potents tipus botifarra amb seques. Fan entrepans diversos, de llom, bull, etc, també plats combinats. Tenen bones anxoves, seitó i d’altres aperitius. En qüestió de begudes despatxen vi a doll, vins embotellats que no trobaràs al Super de la cantonada i un rioja de cosechero embotellat especialment per a la Bodega, bo i bé de preu. Un producte curiós és un Kit de vermut “take away” que consisteix en tres llaunes (musclos, berberetxos i navalles) empaquetades en plan cassola juntament amb una ampolleta amb salsa especial de la casa amb ingredients secrets. El vermut de la casa es l’Yzaguirre. I és l’únic establiment del barri que té Moritz de barril. En Carles i en Jordi, que l’acompanya darrera la barra, són d’aquest professionals de les bodegues que et fan sentir com a casa.
Horari: Feiners de 7 a 19 h. Dissabte de 7 a 15 h. Diumenges i festius tancat.
Tl.934291038

3 comentaris

Deixa un comentari: