La Vermuteria del Tano. Joan Blanques, 17
Era una casa de pagès del barri de Gràcia i existeixen documents de l’any 1927 que parlen d’una autorització administrativa per a la venda d’oli, vi, ous i aviram. Ens imaginem als pagesos de l’entorn deixant l’aixada a la porta, parant a veure un petricó de vi negre per treure’s la pols de la gargamella.
Ja convertida en bodega en els anys 50 era el senyor Joan que hi era al front i en aquell temps era coneguda com a Cal Mosques. Quatre anys abans de jubilar-se va agafar un aprenent, en Cayetano Gabernet. Aquest és el protagonista de la història d’aquest establiment des de fa 21 anys quan li va traspassar l’esmentat Joan.
Els gitanos de la plaça del Raspall, grans afeccionats a anar-hi a fer el vermut els caps de setmana amb la família, tots tan ben engalanats com només ells saben fer-ho, són els que li van posar el nom de Tano al local. Els rumberos de “Sabor de Gracia” hi van a carregar les piles amb vermut per fer el ventilador amb les guitarres. Des d’aquí una nota d’homenatge i admiració a la gent romaní del barri que aporten als carrers la seva nota de color, alegria, ritme i sentit de l’humor (Només ells són capaços de decorar la seva plaça a les festes de Gràcia amb centenars de braços de gitano penjant del sostre)
El vermut de la casa és el Peruchi, fet a Capmany (Girona), un dels dos amb més història i solera de Catalunya junt amb el Yzaguirre de Reus. Per acompanyar el vermut estan especialitzats en aperitius de llauna de gran qualitat, tenint una oferta molt àmplia d’escopinyes, seitó, sípies, olives, carxofes, anxoves o delicatessen tan senzilles com les patates Torres amb salseta casolana.
Fins fa poc venien vi a doll, ara ja no ho fan però encara hi han les botes que li donen caliu al local juntament amb la nevera d’obra i una extensa col·lecció de rellotges, despertadors i d’altres antiguitats . Per últim destaquem que el Tano és un personatge amb experiència, gran professional coneixedor del barri i la seva gent, que quan et serveix un vermut et fa sentir com si te l’oferís a la saleta de casa i no com si t’estés foten un favor (Això últim passa a molts baretos de BCN).
Pingback: Crónica dels Primers Jocs Paravermulímpics. Cara B | Mededebebé