Bodega Coca. Brutau, 108. Sabadell

Aquesta bodega pertany al tipus d’espècie única en el seu ecosistema. En altres entrades, tot parlant de bodegues de Barcelona, hem lamentat les poques que queden, les moltes que han desaparegut. En aquest cas és més greu, parlem d’una població de mida considerable, més de 200.000 habitants i és la única bodega tradicional que encara és viva a Sabadell.

Altre fet a destacar: és 4G (quarta generació, això és persistència en el temps).

En Josep Coca i la seva dona, la Maria, van marxar de Torrelavit a Sabadell. Venint del Penedès s’entén que ja tenien la sang empeltada de vinya i l’any 1920 van començar amb una botiga on venien vi i queviures. Posteriorment al 1940 es van traslladar al seu emplaçament actual, funcionant tan sols com a bodega . El seu fill Pompeyo «Peyu» , casat amb la Rosa va continuar el negoci, fins que als anys 80 la seva filla Montserrat després de fer estudis d’Enologia se’n va fer càrrec. A l’actualitat el seu fill Aleix també s’ha incorporat al dia a dia de la Bodega.

bodega-Coca-2

La Montserrat va ser conscient de que allò era més que un negoci; ha conservat i segueix utilitzant els vells bocois, la nevera de fusta i mantenint com a decoració aparells que abans es feien servir per elaborar el vi i el cava. Ens va cridar l’atenció un rètol publicitari :«Champañas Coca». De cop vam recordar que en un temps no massa llunya brindàvem amb «xampany» (i el brandy era conyac).També s’ha preocupat de potenciar la bodega com espai de socialització organitzant sessions de teatre en un sotano molt especial, s’hi arriba per un passadís que recorda a un refugi del 36. Aquest espai és on abans hi feien el seu propi cava, encara conserven les prestatgeries on hi veiem les empolles inclinades que seguin el procés tradicional s’anaven tombant per tal de decantar els sediments. Allà hi ha un escenari on es representen mini-relats i els anomenen «Glops de Teatre»

bodega-Coca-3

Tenen fins i tot un auca, a l’estil tradicional amb dibuixos i rodolins. L’auca comença amb una dita antiga:«On hi ha ram, hi ha mam i si és de pi, hi ha bon vi». Això ens remet a un passat llunya ,quan es celebrava cada any, el dia de Sant Martí una festa per celebrar l’arribada del vi novell. Aquest vi és el primer que podrem assaborir després de la verema, molt jove, lleuger, carbònic, poc estable, per consumir al novembre i desembre. Hi ha un altre dita popular que diu «a San Martí, mata el porc i enceta el vi». La tradició marca que quan arribava aquest dia, es penjava una branca de pi a sobre la porta de la bodega. Sabem també que a moltes localitats era obligatori, per normatives municipals, el posar aquest branca d’arbre per acreditar que es tractava d’una taverna. Les Ordenances del Consell de Cent de Barcelona al 1455 establien que tota persona que “agafés diners de taula i llit, de palla o civada o vengués vi” havia de tenir en la porta el ram o senyal pròpia de la professió. També algú diu que la paraula «ramera» té en aquesta rama de pi el seu origen , ja que en un temps només les professionals del sexe entraven a aquests locals.

La Montserrat Coca ja fa uns anys que  cada 11 de novembre organitza la Festa del Vi Novell, oferint més de 600 copes de vi  a la gent amb la participació d’artistes, autoritats municipals i gent coneguda de Sabadell.

Tot parlant de vi novell, potser convindria fer com els gavatxos, que són molt espavilats a l’hora de crear imatge de producte, es van inventar allò de «Le Beaujolais nouveau est arrivé» amb tota la campanya de màrketing que ho acompanya per tal de vendre el seu vi negre novell (que no s’han currat massa) a preus de clatellada.

Els bocois que omplen tots els racons de la bodega contenen vins del Penedès i altres denominacions catalanes, amb varietats comuns com l’ull de llebre i d’altres com el cabernet sauvignon i el merlot. Molt bo el vermut de la casa, que també es serveix a diversos bars i restaurants de Sabadell. El podreu consumir acompanyat de tapes tradicionals com olives, «berberetxos», embotits…

Horari:

Dimarts-Divendres 9:30-14 h / 17-20:30 h

Dissabtes 9:30-14 h

Diumenge i festius 10-14 h

Tel. 93 710 20 45

Deixa un comentari: