Bodega La Palma. La Palma de Sant Just,7

Tenim una petita frustració amb el barri gòtic. Fins ara no havíem introduït al Mededebebe ninguna bodega d’aquest barri. I tenint en compte que és el nucli de la Barcelona antiga, és de sospitar que les bodegues més antigues de la ciutat haurien d’estar en aquest barri. Però la veritat és que en coneixem ben poques. Els mededebebistes qué fa temps que hem superat allò de que fa vint anys que tinc vint anys recordem l’antic Portalón al carrer Banys Nous, que era una bodega immensa, autèntica, amb botes tremendes i mil històries enganxades a les seves parets. Era molt antiga i abans de ser bodega era el pàrking particular de l’il·lustríssim Bisbe de Barcelona que allà hi guardava la seva carrossa i els cavalls que tiraven d’ella.(Feina fotuda aquesta de Bisbe, la pasta que li deuria costar alimentar els cavalls, pobre home). Però tot això ja és història i avui en dia el Portalón ha patit tantes reformes que ja no és ni de lluny el que era, i per aquest motiu fem un recordatori del que va ser però no l’inclourem al Blog perquè ja no és (bodega).

Ara toca parlar de la Bodega La Palma, situada al carrer de la Palma de Sant Just. Caminant per aquest carrer ens podem sentir transportats a temps preterits, no ja de la Barcelona gòtica sinó de la romana. Està documentat que per aquest carrer transcorria una de les canalitzacions d’aigua més antiga de l’època romana. A la vora hi trobem l’Església de Sant Just i Pastor, probablement la més antiga de Barcelona, està documentada de l’any 801, tot i que alguna notícia parla de segles abans. I la font de Sant Just al començament del carrer és preciosa i data del 1371. Envoltada de tanta història trobem aquesta bodega que actualment està dirigida des de fa uns set anys per la Yolanda i un parell de sòcies. Els hi va traspassar, la senyora Carme , que allà va nèixer, treballar i es va jubilar, i abans d’ella hi era la seva mare, la senyora María. Si ho sumem tot ens dona un mínim de 70 anys d’existència de la bodega.

Ens comenten que a l’època de la República hi havien tertúlies d’intel·lectuals i artistes que eren sonades. És un espai relativament gran, proporcionat, amb un altell que era la vivenda i que té el típic balconet que dona a l’interior. No li arriba massa llum exterior però està molt ben il·luminada, amb punts de llum als quadres que emplenen les parets. Les rajoles del terra, que tenen els seus anys, són d’un color terrós i juntament amb les botes de fusta, les taules de marbre i la barra dels mateixos materials, tot plegat contribueix a crear un ambient càlid i acollidor.

A l’actualitat, a més de les típiques tapes d’anxoves, seitó, bombes, etc, ofereixen plats més elaborats com truita de calçots amb salsa romesco, timbal de bolets amb ou ferrat i foie o coca de sobrassada amb mel i pinyons.

Horari: 9-5/7-12 h. Diumenges tancat

Tl. 93 315 06 56

[google-map-sc]

Un comentari

  • Amigos de mededebebe, os agradezco vuestra inclusión de esta maravillosa bodega, digna de estar entre las mejores. Me ha servido para conocerla y disfrutar de ella como pocas.
    Aparte de dibujarla he aprovechado vuestros textos, junto a los que me contaron allí, para ilustrar mis dibujos.
    Fantástica bodega, con gente muy amable que lo llevan, donde he podido dibujar libremente por todos los rincones y gustar de una excelente comida.

Deixa un comentari: